Juf Christiana in Indonesië!

Geen verschil tussen arm en rijk, want ieder kind is gelijk

Indonesië. Het land waar grote verschillen te zien zijn tussen de arme bevolking en de rijke bevolking. Dit is vooral te zien aan de kleding en het vervoer. Mensen die een auto hebben, worden hier als rijk te zien. De meerderheid van de bevolking heeft namelijk een scooter. Ondanks dat er wel degelijk verschillen zijn te zien tussen de arme bevolking en de rijke bevolking, is dit op de basisschool niet zichtbaar. Op de basisschool is er geen verschil tussen arm en rijk, want ieder kind is gelijk.



In Nederland heb je vaak kinderen die 's ochtends direct naar je toe komen om hun nieuwe schoenen of kleding te laten zien. Dat komt hier niet voor. Ieder kind ziet er hetzelfde uit. Er wordt door de kinderen onderling ook niet over kleding of schoenen gepraat. In Nederland hebben kinderen het soms wel over dit soort dingen. Door het gebruik van schooluniformen is er geen verschil te zien tussen kinderen uit een arm gezin en kinderen uit een rijk gezin.

Zowel de leerlingen als de leerkrachten (en directeur) dragen iedere dag een ander uniform. Ook voor het vak gym hebben de leerlingen een apart uniform. Dit geldt in heel Indonesië, voor zowel de basisschool als de middelbare school. Hierdoor kun je direct zien of een kind op de basisschool zit of in de eerste drie jaren van het middelbaar onderwijs of in de laatste drie jaren van het middelbaar onderwijs. Op de blouse staat ook het naam van het kind. De leerkrachten dragen een naamkaartje dat zij op ieder uniform kunnen spelden.


Buiten het verplichte uniform zijn zij ook verplicht om witte hoge sokken te dragen en zwarte schoenen/gympen. Stel iemand heeft een wondje op zijn/haar voet en kan daardoor geen schoen dragen. Dan mag die voet in een slipper, maar de andere voet moet gewoon in een schoen met witte sokken.


Haren moeten netjes gekamd zijn, nagels mogen niet te lang en meiden mogen géén nagellak op. Het dragen van sieraden is geen probleem.

Iedere leerkracht heeft hier ook het recht om kinderen op hun kapsel aan te spreken. Voornamelijk bij de jongens. Zodra een leerkracht vindt dat het haar van een jongen te lang is, wordt dit tegen het kind verteld en is het kind verplicht om naar de kapper te gaan.

Reacties

Reacties

Vivian

wat vind jij hiervan? Gaan kinderen zich niet onderscheiden van elkaar door iets met het uniform te doen? Bv, sokken omhoog, of juist omlaag, een witte sok met een gekleurd randje, ik zoek even naar opties :-)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!